Gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen ze zijn er in allerlei maten en vormen. Als je eenmaal gewend bent om er mee te koken/bakken/braden wil je niks anders meer. Dit heeft als vreselijk nadeel dat je hebberig wordt en elk type elke vorm en elke maat wilt hebben. Hahahaha. Het geluk is er ook natuurlijk want er zijn er zoveel verschillende en zeker in prijsklasse. Normaal geldt het spreekwoord "goedkoop is duurkoop", nou dat geldt hier bij zeker niet. Een toch wel belangrijke site over eten heeft een onderzoek gedaan naar wat nu de beste gietijzeren pan was en men heeft alleen pannen genomen die al seasoned hier verder in verhaal meer over) waren.  Zij hebben pannen genomen van 24$ tot 299$ en dit waren pannen van de zelfde grote alleen ander merk. Om een lang verhaal toch kort te houden: juist zoals jullie wel al dachten die van 299$ was niet de beste koop, nee zeker niet hij kwam zelfs als slechtste eruit. De pan van 36$ was de beste en de goedkoopste eindigde op plek 5 van de twaalf pannen die geprobeerd waren.

 

Wat maakt een gietijzeren pan nu zo bijzonder:

Een gietijzeren pan gaat een leven lang mee en zelfs langer er zijn mensen die bakken in pannen die van hun overgrootmoeder zijn geweest en meer dan 100 jaar oud zijn. Nee een gietijzeren pan heeft geen antiaanbaklaag, deze wordt gecreëerd door je zelf door olie op hoge temperatuur te laten hechten aan de gietijzeren pan, hierdoor vormt zich een natuurlijke antiaanbaklaag.

De pannen houden de warmte super goed vast en zijn daardoor perfect om te bakken en braden. Hoe meer de pan gebruikt wordt en de natuurlijke antiaanbaklaag dikker wordt zal de pan steeds beter worden.

 

Nadelen van een gietijzeren pan:

Ze kunnen niet tegen grote temperatuur verschillen dus niet heet op een ijskoude gootsteen zetten dan kan de pan scheuren.

Daar gietijzer broos is mag de pan absoluut niet vallen, hierdoor zou hij breken.

De pannen zijn zeer zwaar van gewicht, hierdoor is schudden met de pan wel uit de boze.

De pannen hebben iets meer onderhoud nodig en moeten ten alle tijden geolied weggezet worden daar ze anders gaan roesten. dus altijd na schoonmaken inwrijven met olie.

De pannen kunnen niet zo goed tegen zure ingrediënten, dit tast de natuurlijke gemaakte antiaanbaklaag aan.

 

De seasoning of inbranden van de pan:

Er wordt veel vertelt hoe moeilijk het in branden van een gietijzeren pan wel niet is, nu dit valt reuze mee.

De makkelijkste en snelste manier is:

  1. Was de pan met water en zeep goed schoon. Het zeep wordt alleen gebruikt wanneer je de pan inbrandt.
  2. droog de pan zeer goed. zet hem na het drogen even op het vuur om de kleine waterdruppels die in de poreuze pan zitten te verdampen en de pan nu zeker droog is.
  3. Doe in de pan een paar druppels Arachideolie (pindaolie) of spekvet maar gebruik hiervoor geen olijfolie. De Arachideolie en het spekvet kunnen beter tegen hogere temperaturen.
  4. Smeer de pan goed in vergeet geen enkel hoekje of gaatje. zorg dat de olie egaal verspreid is en er geen druppels zitten.
  5. Doe de oven aan en zet de temperatuur tussen de 180 en 200 graden Celcius.
  6. Plaats de pan onderste boven in de oven.
  7. Laat deze een uur staan, doe de oven uit en laat de pan in de oven afkoelen.

Normaal gesproken is de pan nu klaar voor gebruik. Wanneer je vindt dat de pan niet echt een laagje heeft kan je het nogmaals overnieuw doen vanaf stap 3 tot en met 7.

 

Geniet van je pan.

 

Schoonmaken van de pan:

Het schoonmaken doe je alleen met water en een borstel of met een zacht sponsje, zeker geen pannespons gebruiken want dan zal de antiaanbaklaag beschadigen en moet je opnieuw het seasoning proces doen. Dit schoonmaken met alleen water en borstel wordt door vele gezien als dat de pan niet schoon zou zijn. Wel de pan is echt schoon want door de antiaanbaklaag heeft de pan alleen water en een borstel nodig. De pan goed drogen en dan altijd de pan insmeren met olie nooit droog wegzetten.

Het inbranden van de pan dient gemiddeld een keer paar jaar te worden gedaan.

 

Op de foto's een klein gedeelte van mijn gietijzeren pannen/pannetjes, je kan wel de grote verscheidenheid zien in maten en vormen.